Τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λυκόβρυσης – Πεύκης τη γνώρισα επίσημα το 2012 και σίγουρα τη νοιάζομαι όχι μόνο σαν χώρο αλλά περισσότερο σαν θεσμό.
Έχω τη τύχη να γνωρίζω πολλούς «λάτρεις και φανατικούς οπαδούς» που δεν έχουν εμμονή αλλά απέραντο σεβασμό και πίστη για την αναγκαιότητα ύπαρξης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης γιατί « είναι η τοπική πύλη στη γνώση η οποία παρέχει το βασικό πλαίσιο δια βίου μάθηση, την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων και την πολιτιστική ανάπτυξη των ατόμων και των κοινωνικών ομάδων. Οι υπηρεσίες της παρέχονται στη βάση της ισότητας στην πρόσβαση για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, φύλου, εθνικότητας, γλώσσας και κοινωνικής τάξης. Ειδικές υπηρεσίες και υλικό πρέπει να παρέχονται σε εκείνους τους χρήστες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συμβατικές υπηρεσίες και το υλικό, όπως για παράδειγμα τα άτομα με ειδικές ανάγκες…» (μέρος της Διακήρυξης της UNESCO για τις βιβλιοθήκες 1994)
Ο λόγος που αρχικά ασχολήθηκα με τα κοινά ήταν για να προσπαθήσω να δώσω τον αγώνα μου (από μέσα από το ΝΠΔΔ) προκειμένου να πετύχω κάτι ουσιαστικό για τη δημοτική βιβλιοθήκη που έβλεπα να λαμβάνει επί χρόνια ελάχιστους πόρους, την απαράδεκτη εγκατάλειψη του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου και διάφορα άλλα (διοικητικά, έλλειψη νέων υπηρεσιών, νέων τεχνολογιών, ασφάλειας, τεκμηρίων, εθελοντισμού, ελάχιστες δράσεις για παιδιά/μαθητές, κτλ.).
Ως τακτικά μέλη θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να γνωρίζουμε από κοντά όλες τις δομές (παρόλο που δεν μας επιτρέπεται ακόμη η πρόσβαση στους Παιδικούς Σταθμούς και εκτός ωραρίου) και να συμβάλλουμε, όπως μπορούμε, στην αναβάθμισή τους σε όλους τους τομείς. Όλα όσα έχουν έρθει στην αντίληψή μου εδώ και χρόνια για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη έχουν κοινοποιηθεί εγγράφως προς όλους τους ενδιαφερόμενους του ΚΟΙ.Π.Α.Π. με πρωταρχικό σκοπό να λάβει επιτέλους η Βιβλιοθήκη μας την αμέριστη προσοχή από τους Διοικούντες του Νομικού Προσώπου (κα Μαμαλάκη/κ. Πανταζή) και την επίλυση τους. (στο site www.dimosmprosta.gr θα αναρτηθεί η πλήρη λίστα)
Οι Υπεύθυνοι, ίσως να μην έχουν αντιληφθεί ότι η συγκεκριμένη δομή ξεχωρίζει, γιατί έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει κάτω από τη στέγη της το σύνολο των πολιτών του Δήμου μας, όλων των ηλικιών (1-101) σε όλους τους χώρους ταυτόχρονα ή ξεχωριστά, με ίδιες δράσεις ή διαφορετικές. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αντέξει ως θεσμός χιλιάδες χρόνια τώρα και ότι εξακολουθεί να διαφαίνεται ένα αξιοσέβαστο μέλλον με ανθρώπους, που διαθέτουν όχι μόνο τις απαιτούμενες γνώσεις-προσόντα, αλλά φαντασία, πίστη και όραμα.
Υποστηρίζουν απλά την βιτρίνα χωρίς να εξερευνούν το περιεχόμενο και τα θεμέλια της εις βάθος με όραμα και φαντασία. Κάποτε πρέπει να κατανοήσουν τις προοπτικές και δυνατότητες που υπάρχουν, τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν στους Δημότες, στη κοινωνία ως σύνολο και προπάντων στα παιδιά. Το παράδοξο είναι ότι τις περισσότερες φορές οι δράσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Εν κατακλείδι θεωρώ υψίστης σημασίας το γεγονός ότι αποτελεί υποχρέωση για εμάς να βάλουμε τα θεμέλια για τις επόμενες γενιές των νέων και καλλιεργημενων μορφωτικα και πνευματικά υποστηρικτών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από τώρα!
Ελένη Μανδαμαδιώτου
Τακτικό Μέλος του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ Παιδεία – Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη (ΚΟΙ.Π.Α.Π.) και Μέλος της παράταξης «δήμος μπροστά+»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.