Επιστολή Αντιπροέδρου ΔΣ Λυκοβρυσης -Πεύκης Ιορδάνη Βογιατζόγλου προς τον Πρόεδρο Κώστα Νικολιδάκη

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, 
Καταρχάς θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας για την εκλογή σας και σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική θητεία. 
Με την παρούσα επιστολή επιχειρούμε να θέσουμε ορισμένα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία κρίνουμε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας για τη λειτουργία του εν λόγω θεσμού, για την προώθηση και εμβάθυνση της ποιότητας της δημοκρατίας, της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης. 

Το πρώτο θέμα το οποίο επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας είναι η ημέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως συνήθως κατά το παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίαζε την ημέρα Τρίτη και πιο συγκεκριμένα το απόγευμα. Η εν λόγω ημέρα και ώρα είναι εργάσιμη για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμποροϋπαλλήλους με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συμμετοχή τους στα Δημοτικά Συμβούλια, τόσο για τους Δημοτικούς Συμβούλους, όσο και για τους πολίτες και δημότες που διατηρούν επιχειρήσεις ή εργάζονται αυτές. Συνεπώς η πρόταση μας είναι να αλλάξει η ημέρα του ΔΣ και να πραγματοποιείται εργάσιμες ημέρες που τα καταστήματα είναι κλειστά το απόγευμα, όπως η Δευτέρα ή η Τετάρτη. Προς τούτο, καλό θα ήταν να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ των παρατάξεων για την ημέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Το δεύτερο θέμα το οποίο επιθυμούμε να θέσουμε υπόψη σας είναι ο αριθμός των Δημοτικών Συμβουλίων που πραγματοποιούνται μηνιαίως. Ως συνήθως κατά το παρελθόν πραγματοποιούνταν ένα Δημοτικό Συμβούλιο το μήνα, εκτός των Δημοτικών Συμβουλίων με ειδική θεματολογία, όπως ο προϋπολογισμός, το επιχειρησιακό πρόγραμμα κ.α. Άποψη μας είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, χωρίς να υπολογίζονται τα Συμβούλια με ειδική θεματολογία, διότι υπάρχουν πολλά σοβαρά ζητήματα στο δήμο μας που πρέπει να συζητηθούν δημοσίως, ενώ για την βελτίωση της ποιότητας λήψης αποφάσεων θα πρέπει να μειωθεί και ο αριθμός των θεμάτων ανά Συμβούλιο, καθώς με αυτό τον τρόπο δίδεται περισσότερος χρόνος συζήτησης των θεμάτων που τίθεται από τους πολίτες την «Ημέρα του Δημότη». Ως εκ τούτου κρίνουμε ότι ο ελάχιστος αριθμός των Δημοτικών Συμβουλίων θα πρέπει να είναι δύο ανά μήνα, χωρίς να υπολογίζονται τα Συμβούλια με ειδική θεματολογία. 
Το τρίτο θέμα το οποίο επιθυμούμε να θέσουμε είναι ο χρόνος ενημέρωσης των Δημοτικών Συμβούλων της ημερήσιας διάταξης των Δημοτικών Συμβουλίων. Ως είθισται κατά το παρελθόν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ενημερώνονται για την ημερήσια διάταξη των δημοτικών συμβουλίων 5 ημέρες πριν από την διενέργεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιείται ημέρα Τρίτη, έμενε μια εργάσιμη ημέρα για να μπορέσει ο Δημοτικός Σύμβουλος να εξετάσει τα θέματα και να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για να ενημερωθεί. Συνεπώς θα σας παρακαλούσαμε, για λόγους οργάνωσης και καλύτερης προετοιμασίας, να μην εξαντλείτε το περιθώριο ενημέρωσης των Δημοτικών Συμβούλων και να αποστέλλετε την ημερήσια διάταξη τουλάχιστον δέκα ημέρες νωρίτερα. Αυτή η πρόταση σε συνδυασμό με την προηγούμενη είναι βέβαιο ότι βελτιώσει τον αυτοδιοικητικό διάλογο και τη γόνιμη παραγωγή πολιτικής από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Το τέταρτο θέμα το οποίο επιθυμούμε να θέσουμε είναι η δημοσιότητα των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων. Θεωρούμε ότι την περίοδο που διανύουμε, που η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και το internet of  things έχει μπει στις ζωές όλων των πολιτών, θα πρέπει τα Δημοτικά Συμβούλια να μεταδίδονται ψηφιακά και ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του δήμου, αλλά των επίσημων λογαριασμών που διατηρεί ο Δήμος στα social media. Με αυτό τον τρόπο είναι πολύ πιο εύκολη η ενημέρωση των πολιτών για τα θέματα που τους απασχολούν, ενώ θα μπορούν πολύ πιο άμεσα να θέσουν όσα ζητήματα κρίνουν σημαντικά.
Κύριε Πρόεδρε, αναμφίβολα το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, ο οποίος συνεχώς θα πρέπει να προσαρμόζεται, να εκσυγχρονίζεται και να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις προοπτικές της κοινωνίας, λειτουργώντας πάντα σύμφωνα με τα πλαίσια της νομοθεσίας και όχι στα όρια αυτής. Προς τούτο κρίνουμε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή με σκοπό την μελέτη και αξιολόγηση προτάσεων για την βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας, την προώθηση της συμμετοχικότητας και του διαλόγου στο δήμο μας. 
Πεύκη, 09.09.2019

Για το δήμο μπροστά+
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ
Ιορδάνης Βογιατζόγλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.