Παρέμβαση Γιώργου Στιβαχτή: Ο εθνικισμός, ο ολοκληρωτισμός, δικτατορίες θεωρώ πως είναι οι μεγαλύτερες απειλές απέναντι στην ανθρωπότητα



Λόγω της ημέρας σήμερα διαβάζω από το πρωί σχόλια όπως «ο λαός δεν ξεχνά», «ποτέ ξανά» και άλλα πολλά για την χούντα στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, όμως ξεχάσαμε!!!


Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πιο τρομακτικό. Δεν έχουμε στρατιώτες με όπλα να μας σημαδεύουν, δεν έχουμε επιβολή έχουμε αποδοχή. Αφήσαμε το μίσος να εισβάλλει στις οικογένειες μας, στις γειτονίες μας και τέλος στο ίδιο το κοινοβούλιο μας.

Δεν μιλάω μόνο για την είσοδο της χρυσής αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο, εξάλλου αυτό ήταν το αποτέλεσμα της καιροσκοπικής πολιτικής και των fake news.

Ο Γάλλος πολιτικός και στοχαστής Αλέξις Ντέ Τοκβίλ είχε χαρακτηρίσει την δημοκρατία ως ένα «μεγάλο πείραμα». Μου αρέσει ιδιαίτερα ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός διότι μας θυμίζει ότι η δημοκρατία είναι ένα ανθρώπινο επίτευγμα και όπως οποιοδήποτε ανθρώπινο επίτευγμα είναι αρκετά «εύθραυστο». Έτσι λοιπόν, η κάθε γενιά φέρει την ευθύνη για το εάν θα συνεχίσει ή όχι αυτό το πείραμα.

Εάν θα μπορούσα να μιλήσω για τη δική μου γενιά θα έλεγα ότι δεν θα πρέπει να υποκύψουμε. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε κανέναν να μας προτρέπει να κατηγορήσουμε κάποιους άλλους όταν νιώθουμε αποκλεισμένοι, φοβισμένοι, ευάλωτοι. Πολλές φορές αυτές οι προτροπές μπορεί να ακούγονται δελεαστικές ειδικά σε περιόδους σαν αυτή που ζούμε, όμως είναι λανθασμένες και σκοτεινές.

Σκοπός άλλωστε της νέας γενιάς δεν είναι να διαμαρτύρεται για το σκοτάδι, αρκεί να ανάψει το φως…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.