Υποψήφιος δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης ο Μάριος Ψυχάλης – ΒΙΝΤΕΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ «Θ» 12/11/2018


Ο Μάριος Ψυχάλης παραχώρησε συνέντευξη στη «Θ» και μίλησε για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, για το πολιτικό σκηνικό του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, αλλά και για το αν θα είναι υποψήφιος ο ίδιος.



Βρισκόμαστε, περίπου επτά μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019 και σιγά – σιγά σε όλους τους δήμους, αρχίζει να διαμορφώνεται το προεκλογικό τοπίο, όσον αφορά βέβαια τις υποψηφιότητες, που θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

Στο δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης έκαναν την εμφάνισή τους πριν από λίγες ημέρες, δεκαέξι (16)  εκπρόσωποι της νέας γενιάς του δήμου, οι οποίοι με κείμενο που υπέγραφαν και δημοσιοποίησαν, δήλωναν μέσα από αυτό ότι η παρέμβασή τους στα τοπικά δρώμενα έχει στόχο: «Νέα σελίδα, οι νέες και οι νέοι μπροστά, για τη προοπτική, την ανανέωση και την νίκη», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.
Με αφορμή λοιπόν τις εξελίξεις αυτές η «Θ» είχε τη χαρά να φιλοξενήσει τον Μάριο Ψυχάλη, ως εκπρόσωπο αυτής της Κίνησης και να του θέσουμε τα ερωτήματά μας, για να πληροφορηθεί και ο κόσμος, με σαφήνεια, ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους και ποιος ο σκοπός αυτής της κίνησης πολιτών.
Ο Μάριος Ψυχάλης, ήδη στέλεχος του δημόσιου τομέα, αφού έχει εισαχθεί στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και μάλιστα πρώτος στη σειρά κατάταξης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, μόλις 31 χρόνων, έχει καταφέρει πολλά μέχρι σήμερα.
Κύριε Ψυχάλη, παρά το νεαρόν της ηλικίας σας, έχετε διαχρονική παρουσία στα τοπικά δρώμενα και όχι μόνον. Να ξεκινήσουμε και να μας δώσετε ορισμένες πληροφορίες για εσάς
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πεύκη. Η καταγωγή μου είναι από Βουρλά της Μικράς Ασίας. Τα μαθητικά μου χρόνια τα έζησα στην Πεύκη. Φοίτησα στο 2o Δημοτικό σχολείο, στο 2ο Γυμνάσιο και στο 1ο Λύκειο Πεύκης. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και στη συνέχεια απέκτησα δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Ο πρώτος με τίτλο «Κράτος και Δημόσια Πολιτική» από το ΕΚΠΑ και ο δεύτερος στην «Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική» από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2017 είμαι υποψήφιος διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με επιβλέποντα τον καθηγητή κ. Π. Λιαργκόβα.
Είστε αρκετά νέος, θέλετε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για την μέχρι τώρα επαγγελματική σας πορεία;
Η πρώτη μου εργασιακή εμπειρία, η οποία διήρκεσε αρκετά χρόνια, ήταν στο τοπικό εστιατόριο Μπαχάρι στην Πεύκη. Επίσης, έχω εργαστεί κατά το παρελθόν στην Allianz, τη MarfinLeasing, στο Νοσοκομείο Υγεία, και σε άλλες επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα των οικονομικών, ενώ πριν από την εισαγωγή μου στην  Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ασκούσα το ελεύθερο επάγγελμα του λογιστή -φοροτεχνικού.
Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετείχατε στο ψηφοδέλτιο της Μαρίας Γώγου;
Ναι, ήμουν υποψήφιος με τη Μαρία Γώγου, αλλά δυστυχώς δε μπόρεσα να δώσω τον αγώνα όπως θα ήθελα, καθώς υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες στη ζωή του καθενός.
Αν θυμόμαστε καλά είχατε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
Ναι, ήταν μεγάλη Παρασκευή του 2014 όταν συνέβη το τροχαίο. Ευχαριστώ το Θεό που μου έδωσε την δύναμη να ανταποκριθώ σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη, αλλά σημασία έχει ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να σηκώνεται όταν πέφτει, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Η αγάπη σας για τον αθλητισμό, παραμένει;
Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι είχα μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο, αλλά μετά το ατύχημα ασχολούμαι με την κολύμβηση. Είναι πολύ σημαντικό να αθλείται κανείς, ακόμα και αν έχει κάποιο πρόβλημα, διότι ο αθλητισμός θεραπεύει.
Είχατε πρόσφατα κάποια διάκριση στην κολύμβηση;
Ναι φέτος, στην ειδική κατηγορία S8, κατέκτησα την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ.
Και στο παρελθόν είχατε δραστηριοποιηθεί, ενεργά στα κοινά του δήμου μας. Έτσι δεν είναι;
Είχα εκλεγεί το 2008 στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων Πεύκης, ενώ είχα δραστηριοποιηθεί στο κέντρο νεότητας ΕΚΚΕΝΤΡΟΝ, αλλά και στο πολιτιστικό σύλλογο «Η Αναγέννηση».
Ως ενεργός πολίτης θα έχετε άποψη για το τι συμβαίνει στο δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Ποια η γνώμη σας για τη σημερινή δημοτική αρχή;
Εάν κρίναμε ότι η δημοτική αρχή προσφέρει αυτά που οι δημότες έχουν ανάγκη θα τη στηρίζαμε και θα συντασσόμασταν μαζί της. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Διαφωνώ σε πολλά και σοβαρά θέματα με την δημοτική αρχή, όπως με τη λογική συσσώρευση πλεονασμάτων στα ταμεία του δήμου, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για να ολοκληρωθεί κάποιο αυτοχρηματοδοτούμενο έργο υποδομής στο δήμο, παρότι υπάρχει κατά γενική ομολογία ανάγκη να ολοκληρωθούν έργα.
Επίσης θα θυμίσω ότι η δημοτική αρχή για να έχει αυτά τα υπέρογκα πλεονάσματα αύξησε πάνω από 50% το δημοτικό φόρο το 2014, οι οποίοι φόροι εν καιρώ οικονομικής κρίσης ήταν ήδη υψηλοί. Παράλληλα η αναχρηματόδοτησης των δανείων θα οδηγήσει τους κατοίκους να πληρώσουν περισσότερα χρήματα σε τοκοχρεολύσια.
Διαφωνείτε με την αναχρηματοδότηση;
Προφανώς δεν είμαι κατά της αναχρηματοδότησης. Όμως θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν έχει αλλάξει η φιλοσοφία της οικονομικής διαχείρισης στον δήμο. Αλλά, λόγω της αναχρηματοδότησης υπάρχουν αυτά τα υψηλά πλεονάσματα και λόγω της αναχρηματοδότησης, όπως είπα θα κληθούν οι πολίτες και ο δήμος να πληρώσουν σωρευτικά στο τέλος περισσότερα τοκοχρεολύσια.
Εν τέλει, τους πολίτες τους απασχολεί η καθημερινότητα τους και η εικόνα του δήμου και όχι να μετατρέπεται ο δήμος σε θησαυροφυλάκιο. Φυσικά δεν υποστηρίζω ούτε την πολιτική δημιουργίας ελλειμμάτων, εκτός εάν τα νέα δάνεια κατευθύνονται σε αναπτυξιακά έργα.
Επιπλέον, θα επισημάνω ότι η δημοτική αρχή έχει αδρανήσει πλήρως για την ολοκλήρωση της επένδυσης στην πλατεία Πέρρου, στο θέμα του κλειστού γηπέδου της Λυκόβρυσης, ενώ οι αθλητικοί χώροι της Πεύκης για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν σε πολύ κακή κατάσταση.
Τέλος οφείλω να επισημάνω ότι αποτελούν μικροπολιτικό παιχνίδι τα εγκαίνια εγκαταστάσεων, λίγο καιρό πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Αναφερθήκατε σε μεγάλα και σοβαρά θέματα που απασχολούν το δήμο. Στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε και να αναλύσουμε τα θέματα αυτά, κυρίως να γνωρίσουμε τις θέσεις σας, αφού θα είστε παρόντες στις εκλογές του Μαΐου.
Ποιες πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες;
Το όραμά μας για το δήμο συνοψίζεται σε τρεις λέξεις. Σύγχρονος, καινοτόμος και φιλικός.
  1. Καθημερινότητα του πολίτη – Αντιδήμαρχος καθημερινότητας
  2. Η ολοκλήρωση του κεντρικής πλατείας της δημοτικής κοινότητας Πεύκης, δηλαδή η πλατεία Πέρρου, για την οποία οι κάτοικοι πληρώνουν και δε βλέπουν αποτελέσματα.
  3. Ολοκλήρωση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Λυκόβρυσης και Πεύκης
  4. Ολοκλήρωση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ στη Λυκόβρυση
Εάν δεν εκλεγείτε θα συνεργαστείτε και ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Είτε εκλεγούμε, είτε όχι, θα επιδιώξουμε συνεργασία με βάση το πρόγραμμα και τις αρχές μας. Η ουσιαστική συναίνεση είναι το ζητούμενο και όχι η αριθμητική συναίνεση. 
Το βασικό μου επάγγελμα είναι να υπηρετώ τους πολίτες και το κράτος, ως στέλεχος της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, συνεχίζω τη συγγραφή της διδακτορικής μου διατριβής, ενώ μπορώ να ασκήσω και το επάγγελμα του λογιστή – φοροτεχνικού, που το ασκούσα πριν από την εισαγωγή μου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Σε αυτό το εγχείρημα θα συμμετέχουν μόνο νέοι;
Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όσες και όσους βρίσκονται κοντά στις αξίες και τις αρχές μας, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, καταγωγής ή πολιτικής πεποίθησης. Η φρεσκάδα και η ανανέωση συμπορεύεται με την εμπειρία, την σοφία και τη συσσωρευμένη γνώση.
Γιατί ένας νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με την πολιτική;
Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ασχοληθούν με την πολιτική, διότι έχουν όλα τα εφόδια, τυπικά και ουσιαστικά, για να αποτελέσουν μέρος της αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα, σε όλα τα επίπεδα. Αρκεί η ανανέωση να μη βασίζεται στο νεαρό της ηλικίας, αλλά στην αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης
Γνωρίζετε ότι το σημερινό δημοτικό συμβούλιο στο δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης συγκροτείται, αν δεν κάνω λάθος κατά 70% από νέα πρόσωπα στην αυτοδιοίκηση. Θέλετε να μου το σχολιάσετε, σε σχέση με τα παραπάνω που είπατε;
Δεν είμαι ικανοποιημένος από την ποιότητα του δημοτικού συμβουλίου. Δεν έχει έλθει η ανανέωση έτσι όπως εγώ και κάποιοι άλλοι πιστεύουν. Αναφέρομαι στην ανανέωση αντίληψης, στη συμμετοχική δημοκρατία, είναι ο σεβασμός στον διάλογο, είναι η προώθηση του αυτοδιοικητικού διαλόγου και ουσιαστικά είναι η μετεξέλιξη της δημοκρατίας, από αντιπροσωπευτική σε μεταπλειοψηφική. Χρειάζονται συναινέσεις και εδώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει ένα σαφές όραμα. Το πρόβλημα στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο δεν είναι μόνον η δημοτική αρχή, αλλά αρκετές φορές είναι και το επίπεδο της αντιπολίτευσης, όπου κατανοούμε ότι η αντιπολίτευση γίνεται κατά κύριο λόγο για προσωπικές πολιτικές και για μικροπολιτικά ζητήματα, τα οποία εντέλει δεν απασχολούν τους πολίτες.
Υποστηρίζεστε από κάποιο πολιτικό χώρο, γιατί ακούγεται και αυτό;
Η αυτοδιοικητική κίνηση είναι ανεξάρτητη – αυτόφωτη και εκφράζεται μόνο μέσω των μελών της. Στη πολιτική δεν εφαρμόζουμε τους όρους της ψιλής κυριότητας και της επικαρπίας, ούτε θα επιτρέψουμε να γίνει εισπήδηση, με εκκλησιαστικούς όρους που είναι επίκαιρη,  αντιλήψεων και πρακτικών που είναι μακριά από τις αρχές και τις αξίες μας.
Δεν είστε νέος στην πολιτική, από ότι γνωρίζουμε έχετε συμμετάσχει ως υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.
Προσωπικά ανήκω στο προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό, φιλοευρωπαϊκό κέντρο με κοινωνικό πρόσημο. Όσοι δραστηριοποιούμαστε στην πολιτική έχουμε μια αφετηρία και μια πορεία. Δε μπορούμε να δαιμονοποιούμε τη συμμετοχή στην πολιτική ζωή του τόπου. Το διακύβευμα  αυτών των εκλογών, που είναι αυτοδιοικητικές, είναι να επιλεγούν άνθρωποι ικανοί που θα αφήσουν ένα θετικό αποτύπωμα στο δήμο.
Συνεπώς, έχουμε κατανοήσει σωστά, με όλα αυτά που λέτε ότι θα είστε υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αρκετοί φίλοι, συνεργάτες και γενικότερα δημότες και πολίτες  μου έχουν προτείνει να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας και ελπίζω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους. Βεβαίως πρέπει να τονίσω ότι το εγχείρημα είναι συλλογικό και συμμετοχικό, συνεπώς το «εμείς» προέχει του «εγώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.