Ομιλία Μάριου Ψυχάλη, υποψήφιου δημάρχου Λυκόβρυσης - Πεύκης στην εκδήλωση με θέμα "Προκλήσεις και Προοπτικές στους ΟΤΑ" στις 29.11.2018





29/11/2018

Ομιλία στην αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης

Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά όλες και όλους που με τιμάτε με την παρουσία σας εδώ.


Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τους δύο αξιότιμους ομιλητές, τον κ. Κούρτη και τον κ. Σκανδάμη για την αποδοχή της πρόσκλησής μας.

Οι παρατηρήσεις αμφοτέρων είναι εξαιρετικά σημαντικές και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη όχι μόνο από την επόμενη διοίκηση του δήμου αλλά και από ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο, όπως επίσης από όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα θέματα της αποδοτικής οικονομικής διαχείρισης στους ΟΤΑ, αλλά και της τήρησης της νομιμότητας, και πολύ περισσότερο της χρηστής διοίκησης είναι εκείνα που πιστοποιούν την αξία της εκάστοτε αυτοδιοικητικής αρχής.

Θα μου επιτρέψετε στη συνέχεια να αναπτύξω το όραμά μου για τον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης.

Το όραμά μου συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: Σύγχρονος, Καινοτόμος, Φιλικός. Και οι τρεις αυτές λέξεις έχουν ως πρωταγωνιστή τον πολίτη.

Σύγχρονος είναι ένας δήμος που αξιοποιεί την τεχνολογία προς όφελος των πολιτών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον θεσμό του e- ΚΕΠ.

Καινοτόμος είναι ένας δήμος που βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους υπολοίπους και αποτελεί παράδειγμα για αυτούς.

Φιλικός είναι ένας δήμος που οι υπηρεσίες του ρυθμίζονται με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των ΚΕΠ του δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης και το απόγευμα.

Οι αρχές που διέπουν το νέο αυτοδιοικητικό εγχείρημα έχουν ως εξής:

1.      Αξιοκρατία στην επιλογή των αιρετών καθώς  και στη διοίκηση του δήμου. Εδώ δεν υπάρχουν φίλοι και εκλεκτοί αλλά άξια και ικανά στελέχη.

2.       Συμμετοχική δημοκρατία με επίκεντρο τον ενεργό πολίτη, όπως τον περιγράφει ο Ρουσσώ, και λογοδοσία.

3.      Ισότητα μεταξύ των πολιτών και των φορέων. Καμία προνομιακή μεταχείριση υπέρ του ενός ή του άλλου.

4.      Ελευθερία του λόγου και σεβασμός της διαφορετικής γνώμης. Ο αιρετός θα εκφράζει τη θέση του χωρίς να φοβάται τον διασυρμό και την προσωπική συνάντηση.

5.      Αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα στη διαχείριση των ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων του δήμου.

Οι άμεσες προτεραιότητές μας είναι οι ακόλουθες:

1.      Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα προβούμε στον ορισμό «αντιδημάρχου καθημερινότητας».

2.      Η προώθηση της αποδοτικότητας των δημοτικών υπηρεσιών και η χρήση των σύγχρονων εργαλείων της δημόσιας διοίκησης.

3.       Η βελτίωση της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού.

4.      Η αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και των ψηφιακών υποδομών για μια «έξυπνη» πόλη.

5.      Η ενίσχυση των προσχολικών και σχολικών δομών, από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τα λύκεια.

6.       Η προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.



Το πρόγραμμα θα εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο τόσο σε θεματικούς όσο και τοπικούς άξονες.

Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ποιότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου τους και να μην τις βλέπουν ρημαγμένες.

Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των δομών κοινωνικής μέριμνας και την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Αναφέρω ένα παράδειγμα: Θα δημιουργήσουμε κοινωνικό φροντιστήριο αγγλικών, ενώ θα προωθήσουμε και την υλοποίηση του «1ου Φεστιβάλ Διαφορετικότητας» στον δήμο μας.

Αυτό που με απασχολεί προσωπικά είναι η φιλοσοφία της διοίκησης του δήμου. Δεσμεύομαι ότι η διοίκηση του δήμου θα γίνεται σε συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου και χωρίς ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες. Η δημόσια διοίκηση οφείλει να έχει θεσμική μνήμη και δεν χρειάζεται η κάθε ηγεσία να φορτώνει με τους φίλους της τον δήμο.



Για να γίνω πιο συγκεκριμένος σε ορισμένα πολύ σημαντικά θέματα θα ήθελα να τονίσω τα εξής:

Με την υποψηφιότητα μου για δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης δεν επιχειρώ να καλύψω κάποιο προσωπικό κενό φιλοδοξίας ούτε προσδοκώ να δομήσω το εγχείρημα γύρω από το πρόσωπο μου.

Αντιθέτως, επιχειρούμε να δώσουμε στους πολίτες αυτού του δήμου μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και να δομήσουμε μια ομάδα από άξια και ικανά στελέχη, τα οποία θα είναι σε θέση να διοικήσουν και να μεταρρυθμίσουν τον δήμο.

Επιπλέον, αυτή η νέα προσπάθεια διακρίνεται από έναν έντονα τοπικό χαρακτήρα, καθώς τα πρόσωπα και τα στοιχεία που τη συνθέτουν έχουν ως βασικό σημείο αναφοράς τα αυτοδιοικητικά όρια του δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης. Πρόκειται για ένα συλλογικό εγχείρημα που ξεκίνησε από την τοπική κοινωνία, από πολίτες και κατοίκους της περιοχής, και αυτούς στοχεύει να εκπροσωπήσει και να υπηρετήσει.

Ποτέ δεν ήμουν «μπροστινός» σκοτεινών επιχειρηματικών ή πολιτικών συμφερόντων ούτε σκοπεύω να γίνω στρατηγικός εταίρος με όσους έχουν μετατρέψει το λειτούργημα της πολιτικής σε «επάγγελμα» και «μεροκάματο».

Δεν είμαι «αλεξιπτωτιστής» στον δήμο, δεν ήρθα ξαφνικά εδώ και ούτε έχω σκοπό να τον εγκαταλείψω.

Δεσμεύομαι ότι όπως σήμερα σας κοιτάω στα μάτια το ίδιο θα κάνω για όσο καιρό βρίσκομαι στο δημοτικό συμβούλιο, από οποιαδήποτε θέση. Δεν χρειάστηκα, εδώ και 13 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον δήμο μας, κανένα οφίτσιο προκειμένου να εκφράσω τις σκέψεις μου.

Ας πάμε, όμως, σε αυτά που σας απασχολούν και είναι όσα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι τα σοβαρά προβλήματα και οι προκλήσεις για την αυριανή δημοτική αρχή.

Ας ξεκινήσουμε με τη δημοτική ενότητα Πεύκης:

1.      Είναι το ΓΠΣ της Πεύκης.

2.      Είναι το Πέρρου.

3.       Είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Πεύκης και η προοπτική της δημιουργίας ποδηλατοδρόμου, που θα ενώνει τη Λυκόβρυση και την Πεύκη, έπειτα από κυκλοφοριακή μελέτη.

4.      Είναι η περιβαλλοντική και νομική προστασία των δασών Μορέλλα, Κάσδαγλη και Αργύρη.

5.      Είναι η πλατεία της Άνω Πεύκης.

6.      Είναι η κατασκευή κοινωνικής δομής ΚΑΠΗ στην Κάτω Πεύκη.

7.      Είναι η κατασκευή νηπιαγωγείου και βρεφικού σταθμού στην Πεύκη.

8.      Είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ηλιακού Χωριού, το οποίο έχει μετατραπεί σε «Πετρελαϊκό Χωριό».



Συνεχίζουμε με τη δημοτική ενότητα Λυκόβρυσης:

1.      Είναι το ΓΠΣ.

2.      Είναι το ΒΙΟΠΑ.

3.      Είναι το κλειστό γήπεδο μπάσκετ.

4.      Είναι το κέντρο πόλης της Λυκόβρυσης.

5.      Είναι το κυκλοφοριακό ζήτημα της Λυκόβρυσης και η προοπτική της επίλυσης του.

6.      Είναι η έλλειψη δημοτικού κοιμητηρίου.

7.      Είναι ο φωτισμός στην είσοδο της πόλης και σε πολλές άλλες περιοχές της Λυκόβρυσης.



Ας αναφερθούμε, όμως, τώρα σε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, που είναι τα οικονομικά του δήμου.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια ξεκάθαρα ανορθολογική διαχείριση στα οικονομικά του δήμου, καθώς η δημοτική αρχή έχει αφαιμάξει του κατοίκους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπερβολικά πλεονάσματα άνω των 6 εκατ. ευρώ, ενώ, από την άλλη πλευρά, δεν έχει ολοκληρώσει κανένα αυτοχρηματοδοτούμενο έργο. 

Αυτά τα πλεονάσματα προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αναχρηματόδοτηση των δανείων, την αύξηση του δημοτικού φόρου στη δημοτική ενότητα Πεύκης και το πάγωμα όλων των αναπτυξιακών έργων.

Τους πολίτες τους απασχολεί η καθημερινότητά τους και όχι η μετατροπή του δήμου  σε θησαυροφυλάκιο. Τα πεζοδρόμια είναι διαλυμένα, η πόλη είναι παρατημένη και η δημοτική αρχή υπερηφανεύεται για τα υπέρογκα πλεονάσματα της.

Φυσικά, δεν υποστηρίζω την πολιτική δημιουργίας ελλειμάτων, αλλά οι πολίτες το χέρι στη τσέπη δεν μπορούν να το βάλουν πιο βαθιά.

Επίσης, θα ήθελα να δεσμευτώ ότι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συμμετοχικότητας των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, στον πρώτο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί, δηλαδή αυτόν για το 2020, θα εφαρμοστεί ο θεσμός του «συμμετοχικού προϋπολογισμού». Δηλαδή, ένα μέρος του πλεονάσματος θα κατευθυνθεί εκεί που οι δημότες και οι πολίτες θα αποφασίσουν, σε διαβούλευση με την δημοτική αρχή. 

Όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, η θέση μου είναι σαφής. Θα προβούμε σε αναλυτική κοστολόγηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών και θα προσαρμόσουμε στο πραγματικό τους κόστος τα δημοτικά τέλη. Οι πολίτες θα πληρώνουν ό,τι ακριβώς κοστίζουν ο ηλεκτροφωτισμός και η καθαριότητα του δήμου και τίποτα παραπάνω. 

Επίσης, έχουμε ήδη ξεκινήσει και δουλεύουμε με την ομάδα μας ένα πρόγραμμα ισοδυνάμων μέτρων αλλά και ρεαλιστικών μέτρων μείωσης των δαπανών, που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλους δήμους. Θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα: Η χορήγηση οικιακών κομποστοποιητών από τον δήμο στα νοικοκυριά θα μειώσει αρκετά το βάρος των απορριμμάτων, ενώ θα ενισχύσει επίσης την κυκλική οικονομία καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, η χρήση λαμπών LED θα μειώσει επιπλέον το κόστος του φωτισμού.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι από σήμερα ξεκινάει ένας ειλικρινής και ανοικτός διάλογος με τους δημότες και τους κατοίκους του δήμου, με τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους, με τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο αλλά και με την κοινωνία των πολιτών, έτσι ώστε να κατανοήσουμε πλήρως της ανάγκες τους και να καταστήσουμε όσο το δυνατό σαφέστερο το πρόγραμμά μας. 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μπορείτε να δείτε την εκδήλωση βιντεοσκοπημένη πατώντας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.